At leve med tremor (indlægget indeholder reklame for konkrete hjælpemidler)

At leve med tremor (ufrivillige rystelser) er en stor udfordring for mange. Der er mange ting, der kan være skyld i rystelserne, men ens for alle er, at det kan være svært at få hverdagen til at fungere. Der findes to former for tremor: Hviletremor og aktionstremor.

Hviletremor
Hviletremor er defineret ved, at rystelserne kommer, når den pågældende legemsdel er i ro. Dette kan f.eks. være, hvis man har Parkinsons Sygdom.

Aktionstremor
Der findes to slags aktionstremor. Ved den første slags optræder rystelserne, når en stilling bliver fastholdt, eksempelvis at stå med strakte arme. Den anden slags er kaldt intentionstremor. Her opstår rystelserne ved en given bevægelse og kan blive forværret i slutningen af bevægelsen. Dette kunne eksempelvis være under spisning, når maden skal føres op til munden.

Tremor kræver behandling, hvis den er opstået af en af følgende grunde: Parkinsons sygdom, højt stofskifte, kronisk alkoholisme og medicinforgiftning eller hvis det er en bivirkning til noget medicin, man får. Det er vigtigt at gå til lægen, hvis man oplever uønskede rystelser, da det også kan være et tegn på sygdomme i lillehjernen eller hjernestammen.

Essentiel tremor går under kategorien aktionstremor og opleves på 10 % af alle danskere over 60 år. Man ved ikke præcis, hvordan den essentielle tremor fremkommer, men i halvdelen af tilfældene er den familiært betinget – altså genetisk (et resultat af ens gener fra forældrene). Rystelserne starter som regel i hænderne, men kan også sprede sig til arme, hoved og tunge. Der er ingen måde at helbrede tremoren på, men der findes en række ting, der kan afhjælpe rystelserne: For det første kan man mindske indtaget af kaffe eller have en vægt (tung ting) spændt til hånden. En anden mulighed er medicin. Oftest bruges betablokkere, som er en slags hjertemedicin. På de fleste patienter dæmper den rystelserne med op til 70 %. Medicinen er ikke farlig at tage, selvom man ikke har hjerteproblemer, men skal dog altid tages i samråd med en læge. I meget få tilfælde, hvor rystelserne går ud over livskvaliteten, er det muligt at få opereret en elektrode ind i hjernen for at skabe en dyb hjernestimulation.

Når man ryster på hænderne, er der mange af dagligdagens opgaver, der kan være en udfordring. Eksempelvis at spise eller lave mad. Hos Gloria Mundi Care er der oprettet en kategori, der sætter fokus på hjælpemidler til folk med tremor. Tryk her for at se udvalget af hjælpemidler, der kan afhjælpe udfordringerne til en vis grad, bl.a. en vippekedel, der sørger for koordinationen, når vandet hældes op i koppen:

Vandkedel med vippebeslag - Uccello Kettle i sort-hvid farve

Den nyeste velfærdsteknologi på området omfatter det smarte Liftware Spiseredskab, hvor indbyggede gyro’er laver ‘modrystelser’ til håndens uvilkårlige rystelser og dermed lader maden blive på skeen/gaflen på vejen op til munden:

Alternativt kan man benytte ‘tungt’ bestik fra OXO Good Grips, som dæmper rystelserne i hånden en smule, eller et spiseredskab som iEAT, hvor rystelserne dæmpes effektivt, og hvor bevægelserne diskret styres, så maden ender sikkert i munden:

iEAT Spisestøtte mod tremor

En mening om “At leve med tremor (indlægget indeholder reklame for konkrete hjælpemidler)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s