Ode Duftterapi

(Indlægget indeholder reklame for produktet og dets funktioner)

Ode er et nyt velfærdsteknologisk hjælpemiddel, der frigiver en duft af mad før måltiderne. Ode er særligt velegnet for personer med demens, herunder Alzheimers, men kan også være nyttig for andre, der har problemer med appetitten af forskellige årsager.

Hvem er målgruppen for Ode?

Ode er målrettet personer, som er ramt af demens. Efterhånden som tilstanden forværres, er der mange, der mister appetitten og taber sig. Dette medfører ofte uhensigtsmæssige udfordringer for den pågældende (og omsorgspersonerne): Underernæring, dehydrering, delirium og hurtigt også et tab af muskelmasse med risiko for faldulykker.

Ode kan også anvendes af voksne med hukommelsesproblemer, senhjerneskade m.v., eller folk som går uden at spise, eller som har en sygdom, der påvirker deres appetit.

Ode kan indføres som en del af en ernæringsmæssig indsats og plan for flere sygdomstyper og aldersgrupper.

Hvor kan man bruge Ode?

Ode er velegnet til mange forskellige boligsituationer: Personer, der bor i eget hjem, og personer, der lever på plejehjem eller i beskyttede boliger.

Man kan placere Ode i fællesområder, hvor madduftene kan stimulere flere beboere på samme tid. Er rummet større end 20-25 m2 (afhængig af ventillation og evt. træk), bør der bruges 2 eller flere Ode-enheder.

For personer, der har deres egen bolig, vil vi anbefale, at Ode placeres i nærheden af den plads, de bruger oftest. For sengeliggende eller personer med begrænset mobilitet bør den stå i det rum, som benyttes oftest. Dette kunne f.eks. være soveværelset.

Ode: Play & Plug

Det er nemt at komme i gang med at bruge Ode: Man indsætter de tre små duftflakoner (patroner) i bunden af Ode –  en for hhv. morgenmad, frokost og middag. Timeren skal indstilles for hvert måltid til det tidspunkt, som personen, normalt spiser på. Sæt den i stikkontakten, og den er klar.

Ode vil nu i en periode på to timer forud for hvert måltid tændes og slukkes efter en cyklus i Odes patentanmeldte teknologi. Denne metode er valgt for at forhindre, at brugeren vænner sig til duften og til sidst ikke registrerer den. Altså vil brugeren være mere tilbøjelig til at lægge mærke til duften, hvis den kommer og går.

Ode er et produkt, der skaber velvære og reaktioner, og vi anbefaler at indføre den som en del af en helhedsplan for ernæringsindsatsen. Vægttab kan være et kompliceret spørgsmål, så indsatser på flere områder kan være nødvendige.

Odes dufte og stimulation

Lugtesansen er unik blandt vore sanser. Den er den eneste, der er direkte forbundet til hjernens limbiske system og især amygdala – den del, der er forbundet med følelsesmæssig reaktion og hukommelse.

Ode frigiver en autentisk duft af mad før alle dagens måltider. Madduften hjælper appetitten på vej, og forbereder kroppen til at spise ved at stimulere det parasympatiske nervesystem.

Dette sender signaler til spytkirtlerne og får maven til at udskille mavesaft for at forberede den på maden. Dette er kendt som den cephaliske fase af fordøjelsen (stadiet, inden vi begynder at indtage). Mavesafterne giver derefter feedback til at gøre os mere sultne, hvilket skaber en cyklus af parathed.

Ode har forskellige dufte til morgenmad, frokost og aftensmad. Et eksempel på dufte kunne være friskpresset appelsinjuice, kirsebærtærte og hjemmelavet karryret.

Ganske ofte er dementes lugtesans og smag reduceret, hvilket betyder at måltider bliver kedelige og utiltalende. Odes maddufte er udviklet til at være stærkere.

Odes dufte er helt ufarlige og uden giftstoffer. De vil ikke fremkalde allergi.

Kan Ode påvirke helbreddet negativt?

Hensigten med Ode er at inspirere folk til at spise ved at stimulere deres appetit og derved sikre, at de får nok næring.

Odes dufte er omhyggeligt udvalgt til at være sikre, ugiftige og ikke-brandbare. Ode-basismodulet er SELV-mærket (Safety Extra-Low Voltage).

Det er meget usandsynligt, at Ode vil kunne forårsage negative helbredseffekter så som hudallergi eller åndedrætsproblemer. Men hvis du som bruger føler dig usikker på en reaktion, bør du straks slukke Ode og kontakte os.

Indholdet af duftbeholderne bør ikke indtages, og udstyret inkl. duftbeholdere bør holdes uden for børns rækkevidde.

Andre fordele ved Ode

Hvis der opsættes en eller flere Odes i et fællesrum, vil den appetitvækkende duft give mulighed for samtale mellem beboere og bidrage til at skabe mere engagement. Dette vil kunne afhjælpe ensomhed og social isolation hos nogle ældre.

Medarbejdere på plejecentre og -hjem vil kunne opleve en bedre stemning og mindre uro omkring måltider.

Da beboere med Ode ofte selv vil være opsøgende i forhold til måltider pga. den opståede appetit, vil det spare personalet tid ved ikke at skulle gå rundt og ‘overtale’ beboere til at deltage i måltiderne.

Læs mere her om virkningen ved at bruge dufte

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195666310000644

http://www.nature.com/ijo/journal/v38/n5/full/ijo2013143a.html

Du kan desuden læse en længere beskrivelse (på engelsk) af virkningen af Ode på Gloria Mundi Cares hjemmeside (se det vedhæftede dokument nederst på dette website).

En mening om “Ode Duftterapi

  1. […] Ode er et nyt prisbelønnet engelsk produkt, som er udviklet som appetitfremkaldende duftterapi. Den er især relevant for personer med demens. Ode udsender autentiske dufte af mad cirka en time før, at måltidet spises. Duftene er tilpasset det måltid på dagen, som det gælder. Ode kan med fordel bruges på fællesarealer på plejecentre. Duften af mad vil ikke bare fremkalde appetit, men også lægge op til socialt samvær pga. måltiders sociale karakter. […]

    Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.