Demensure fra Clockaid skaber struktur i hverdagen

(Indlægget indeholder reklame for demensure til strukturering i dagligdagen)

Clockaid Demensure er de nyeste velfærdsteknologiske hjælpemidler fra Holland, som hjælper personer med demens til at få struktur i hverdagen og sørger for, at aftaler huskes. Clockaid-urene er lavet i Skandinavisk design og giver familiemedlemmer mulighed for at lægge aftaler for den demente ind via nettet. Det sikrer, at aftaler om f.eks. medicin, lægebesøg, sociale aftaler, familiebesøg m.v. huskes. Alarmer for aftaler kan indstilles både visuelt på urets skærm og auditivt vha. en lyd.

Hvem er målgruppen for Clockaid Demensure?

Clockaid-urene er målrettet personer, som er ramt af demens. Efterhånden som tilstanden forværres, er der mange, der mister overblikket over deres hverdag og dette medfører ofte uhensigtsmæssige udfordringer for den pågældende (og omsorgspersonerne): Glemte aftaler, opringninger til familiemedlemmer om natten, når tidsfornemmelsen for dag og nat er forsvundet, medicin, der ikke bliver taget osv.

Clockaid Demensure kan også anvendes af voksne med hukommelsesproblemer, senhjerneskade m.v., eller andre, som har brug for struktur i hverdagen og som sætter pris på et elegant ur.

Clockaid kan fås i to versioner: “Core”, der ikke behøver at være tilsluttet nettet, og som viser klokkeslettet, ugedagen, datoen og årstiden, og “All”, som skal være tilsluttet trådløst WiFi, hvis man som pårørende eller omsorgsperson ønsker at kunne lægge aftaler ind via nettet. “All”-uret kan dog også benyttes uden WiFi, hvor aftalerne så lægges ind manuelt direkte på uret.

Begge ure kræver fast strømtilslutning hele tiden, men har dog back-up batteri, som kan tage over i nogle timer ved strømafbrydelse.

Hvor kan man bruge Clockaid-urene?

Både Clockaid Core og Clockaid All er velegnet til mange forskellige boligsituationer: Personer, der bor i eget hjem, og personer, der lever på plejehjem eller i beskyttede boliger.

Man kan placere også placere et Clockaid demensur i fællesområder, hvor flere beboere kan have glæde af det.

For personer, der har deres egen bolig, vil vi anbefale, at Clockaid-uret placeres i nærheden af den plads, de bruger oftest. Man kan evt. kombinere skærmen med fotos af familiemedlemmer (vha. urets elektroniske foto-arkiv), så den demente tiltrækkes yderligere af uret og dermed får større gavn af det.

Man kan også lægge fotos ind af årstider, som vises som baggrund for urskiven, så den demente, der er ved at være uden evne til at læse, får et indtryk af årstiden.

Clockaid Demensure: Play & Plug

Det er nemt at komme i gang med at bruge Clockaid-urene: Man indsætter den lille ‘fod’ på bagsiden af uret, sætter ledningen til strømforsyningen i uret og i stikkontakten, tænder det på selve tablettens ramme (brug en spids genstand for at nå knappen) og venter 15-20 sekunder, indtil urets app åbner sig.

For Clockaid Core-uret er der herefter kun tilbage at sikre, at strømforsyningen er stabil, og at den demente bruger ikke kan slukke det på kontakten ved f.eks. sengetid (stil f.eks. et møbel foran) – mange demente husker udmærket de gode spareråd fra ungdommen om at spare på strømmen!

For Clockaid All-uret skal urets grundlæggende opsætning indstilles – helst i samarbejde med den demente, så man er sikker på, at vedkommende kan have gavn af uret. Herefter kan man med det samme indsætte de faste aftaler og få dem gentaget f.eks. hver dag, uge eller måned.

Skal man efterfølgende hjælpe den demente med at indsætte enkeltstående eller gentagne aftaler, kan det også gøres på afstand vha. den log-in-adgang til urets kalender, som der oplyses om på indlægssedlen i Clockaid All-kassen, når uret leveres.

Clockaid-urets skærm og opsætning

Clockaid Core-uret har kun én opsætning: En sort skærm med hvid ur-ramme foroven og ugedag, dato og årstid forneden. Den kan kun stå på højkant i rammen (eller hænge på en væg).

Clockaid All-uret har mange forskellige indstillings- og opsætningsmuligheder: Farven på skærmen kan indstilles, så det giver det bedste resultat for brugeren, kontrasten på skærmen kan justeres, ligesom uret kan vises analogt eller digitalt (dvs. urskive eller som elektroniske tal).

Egne (familie-) fotos kan indsættes efter behov, hvilket i mange tilfælde kan anspore den demente til at kigge på uret oftere.

Selve urets udseende kan ændres under ‘settings’ i tabletten, så den visning, som giver størst mening for den demente, vælges.

Alarmer for aftaler kan gøres både visuelt på urets skærm og auditivt vha. en lyd. Også ‘for-alarmer’ kan indsættes, så den demente ‘advares’ i god tid inden f.eks. et familiebesøg. Giver det den demente tryghed, kan man også skrue op for lyden på tabletten, så urets tikken kan høres (dette gælder begge ur-versioner).

Designet af Clockaid Demensurene

Clockaid-urene er en 10 tommer Android-tablet, som er sat ind i en elegant  aluminiumskompositramme, som fås i enten sort, hvid eller med et diskret træmønster. Der er taget udgangspunkt i Skandinavisk design og enkelthed, så et Clockaid-ur ikke virker for dominerende eller skæmmende i den dementes hjem, men stadig er synligt og tilgængelig for den pågældende.

Rammen kan stå på højkant eller ‘på den lange led’ ved at sætte en lille støtte (fod) i rammen bagpå. Urene har også udskæringer i rammen bagpå, så de kan hænges på væggen på en krog.

Det stilfulde cover beskytter knapperne på tabletten for utilsigtede tryk og sikrer et rent og enkelt udtryk, så brugeren har nemt ved at få et overblik over sin dag.

Læs mere her om Clockaid

Du kan læse udførlige beskrivelser af Clockaid Core og Clockaid All og af deres funktioner på Gloria Mundi Cares hjemmeside. Urene kan også findes med HMI-numre på Hjælpemiddeldatabasen og visiteres som et hjælpemiddel.

Her kan du se flere eksempler på opsætninger af Clockaid All-uret:

Clockaid All Demensure - eksempler på skærmopsætning.JPG

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.