Tag hånd om din egen rehabilitering

(Indlægget indeholder reklame for konkrete genoptræningsfaciliteter)

Rehabilitering indebærer ikke bare fysisk genoptræning hos en fysioterapeut eller ergoterapeut. Rehabilitering er en samlet pakke, der har til formål at give dig som borger med en funktionsnedsættelse en helhedsorienteret indsats, som ikke bare kan øge din funktionsevne, men i høj grad også din livskvalitet. I følgende får du gode råd til, hvordan du kan tage hånd om din egen rehabilitering – i hjemmet eller på et specialiseret center.

Rehabilitering – kort og godt

Rehabilitering er en bred indsats rettet mod borgere med nedsat funktionsevne. Ved rehabilitering er der tale om en helhedsorienteret proces, hvor flere forskellige faggrupper er involveret. Dette gælder bl.a. faggrupper med medicinske, psykosociale og pædagogiske færdigheder. Derudover kan rehabilitering også indeholde et uddannelsesmæssigt og beskæftigelsesorienteret element. Det vigtigste ved en rehabiliteringsindsats, er at den enkelte borger er i centrum, og at borgeren er omdrejningspunktet i alle dele af indsatsen.

Rehabilitering i praksis

Formålet med rehabilitering er at hjælpe den enkelte borger med at genopbygge eller bibeholde den bedst mulige funktionsevne og maksimale livskvalitet.

Rehabilitering kommer som oftest på tale i forbindelse med en ulykke, kronisk sygdom eller anden funktionsnedsættelse. Efter behandling eller som led i behandling vil du blive tilbudt et rehabiliteringsforløb. Dette foregår – alt efter dit behov – typisk på sygehuset, i kommunen eller på et rehabiliteringscenter. Dele af rehabiliteringen kan også foregå i dit hjem.

Da rehabilitering har dig i centrum, er der også en forventning om, at du selv tager hånd om din rehabilitering og dermed aktivt deltager i de planlagte aktiviteter og kurser, som rehabiliteringsindsatsen omfatter.

Rehabilitering i hjemmet

Rehabilitering i hjemmet kan være den optimale løsning for nogle personer, da det – af fysiske eller psykiske årsager – kan være svært at komme ud af huset. Derfor kan det være nemmere og dermed mere motiverende at lave genoptræningen derhjemme fremfor at skulle ud af huset hver gang.

Visuel genoptræning i hjemmet har vist sig at give gode resultater hos borgerne. Dette især fordi borgeren i højere grad selv har kontrol over sin genoptræning og derfor føler et større ansvar for at få det gjort.

Genoptræning i hjemmet kan eksempelvis foregå via et digitalt træningsprogram. Træningsprogrammet afspilles på enten computer eller fjernsyn og indeholder terapeutisk vejledning, som guider borgeren gennem øvelserne.
Et eksempel herpå er genoptræningsprogrammet Miitii Kinect , som afspilles på pc eller X-box. Træningsprogrammet gør det muligt at træne derhjemme med digital terapeutisk vejledning på sidelinjen. Programmet er særligt egnet til genoptræning af borgere med CP, ADHD, gigt og hjerneblødninger.

Målrettet og helhedsorienteret rehabilitering

Flere steder i landet er der mulighed for at komme på et rehabiliteringscenter. Centrene er kendetegnet ved at være delvist uafhængige af sygehusvæsnet og de praktiserende læger. Det er dog muligt at blive henvist eller visiteret til et ophold på centrene af egen læge, speciallæge eller sygehus.

Nogle centre er specialiseret inden for en bestemt patientgruppe, mens andre kan varetage flere forskellige patientgrupper. Det, der er gennemgående for dem, er, at de med deres specialister sammensætter et målrettet og helhedsorienteret forløb eller ophold for den enkelte borger, som kommer til dem.

Vejlefjord Rehabilitering er et eksempel på et selvstændigt sted, der tilbyder en specialiseret helhedsorienteret rehabilitering. Her er der særligt fokus på borgere med (sen-)hjerneskader, blodpropper og hjernetumorer. Der er også forløb for borgere med sclerose og hjerteproblemer. Et ophold her er intensivt og aktivt og kan for hjerneskadede vare fra 4-12 uger.

Hammel Neurocenter er et regionalt tilbud, som betegner sig selv som et specialsygehus. Fokus er behandling og rehabilitering af borgere, der har erhvervet sig en hjerneskade, f.eks. efter et trafikuheld eller en ulykke. Sygehuset sørger for en specialiseret behandling og rehabilitering. Noget, der er særligt fokus på i Hammel, er, at lære patienten og de pårørende at acceptere den nye situation, som vedkommende oftest stilles overfor.

Sano er et specialiseret tilbud for borgere med ryg-, led- og muskellidelser. Herunder kendte og mere sjældne gigtsygdomme og ryglidelser. Sano arbejder ud fra et tværfagligt perspektiv, hvilket bl.a. involverer fysisk træning, kostvejledning og symptomlindrende behandling. Der er undervisning i krop, træning og sygdom, træning i varmtvandsbassin og også flere psykosociale tilbud, eksempelvis mindfulnes og mestring/coaching.

En vigtig mission for Sano er, at gæsterne kan tage det, de har lært med hjem og bruge det i deres hverdag. Sano har afdelinger i Middelfart, Skælskør og Aarhus, og alle afdelinger har gode faciliteter. Sano samarbejder med regionerne samt forsikrings- og pensionsselskaber og tager imod privatbetalende gæster.

Hjælpemidler kan være nødvendige

Selvom rehabiliteringen kan have stor effekt på funktionsevnen, kan der stadig være brug for enkelte eller flere hjælpemidler for at gøre hverdagen nemmere. Hos Gloria Mundi Care finder du en lang række flotte og funktionelle hjælpemidler. Lige fra køkkenredskaber til hæve-sænke-toiletter

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.