Musikterapi til Demente

(Indlægget indeholder reklame for hjælpemidler med musik)

Antallet af personer, som lider af demens, er stigende. Der er behov for at nytænke og gøre livet så meningsfuldt som muligt for disse personer. En af mulighederne for at øge livskvaliteten for demente er at bruge musik i hverdagen – også som en slags terapi.

Begrebet musikterapi har eksisteret i Danmark siden 1960’erne, og i 1982 kunne de første i Danmark uddanne sig i musikterapi på Aalborg Universitet. I artiklen kan du læse om nogle af de nyeste opfindelser og produkter, hvor man aktivt benytter musikken som terapiform.

Musikken er helt grundlæggende for os alle, og den taler til os gennem følelser. Musikken påvirker os, fysisk og mentalt. Den kan forandre os og vores humør. Det kan opleves både beroligende og afslappende, men det kan også give os et boost af energi. Vores følelser stimuleres via musikken, helt uden vi behøver tage stilling til det – eller er opmærksomme på det. Musik kan ændre vores stemningsleje og i mange situationer også røre os dybt. Et eksempel, som vi nok alle kender, er hvordan musikken bliver brugt i film til at påvirke os i form af ”spændingslyde” eller andre typer af stemningsmusik.

Brugen af musik kombineret med terapi giver muligheder for at skabe følelser, (non-verbal) kommunikation, kontakt og positive oplevelser. Trygge relationer kan skabes i sammenspillet, og der kan for den enkelte skabes social interesse, følelser kan bearbejdes og mestringsevnen kan øges f.eks. i forhold til det talte sprog (se filmeksemplerne nedenfor).

Musikterapi – en terapiform, som er videnskabeligt funderet

Musikterapi er lidt af et vidundermiddel. Musik kan gøres til en del af vores generelle sundhedsfremme og indsatser for at sikre den enkeltes livskvalitet, ikke mindst inden for demensområdet. Musik kan nå ’ind’ til de fleste og give positive resultater. Den kan anvendes til behandling af mennesker i alle aldre og inden for såvel det somatiske som det psykiatriske område.

Musikken som terapiredskab bliver udført enten gennem aktivt selv at spille eller at lytte til og tage imod musikken. Der er lavet utallige undersøgelser, afhandlinger, kliniske studier og evidensbaserede artikler, som understøtter, at musikken er et magtfuldt terapi-middel. Det er påvist, at det har en positiv effekt, når musik og terapi kombineres. Det reducerer uro og aktiverer bl.a. bevægelse, følelser og erindringer, og herudover øges også kognitive og sociale færdigheder.

Musikterapi er for alle

Musikken som terapiredskab kan nå ud til en utrolig bred borgergruppe. Musikterapi kan anvendes både til udvikling og til behandling af mennesker i alle aldre. Musikterapi kan opleves både individuelt eller i en gruppe. Både inden for det somatiske- og det psykiatriske område kan musikken give positive effekter. Målgruppen er bred og kan f.eks. bestå af personer, som lider af demens, personer med Parkinsons, personer med kroniske smerter, personer med ASF (autisme spektrum forstyrrelser), folk ramt af stress og mennesker, som lider af angst og andre psykiske lidelser.

Musikterapi kan bruges til at påvirke os alle følelsesmæssigt og positivt. Der bliver helt automatisk skabt et samspil og en fællesskabsfølelse. Det kan både være mellem den enkelte og musikken, men det kan også være i en større social sammenhæng.

Her kan du se et eksempel på, hvad musik kan gøre ved demente borgere:

Positive effekter af at benytte musikterapi i demensplejen

Ved hjælp af musikterapi kan man nå ind til personer, som ikke længere har et sprog, eller hvor ord bare ikke rækker. Musikken kan lyttes til eller deltages aktivt i. På trods af demenslidelsen kan evnen til at nyde musik, at danse/bevæge sig rytmisk og synge stadig være velbevaret. Nogle oplever på trods af svær demens pludselig at kunne huske lange sangtekster. Efter at musikken er holdt op, varer den positive virkning stadig ved i en periode. Med baggrund i musikkens terapeutiske virkning kan personligheden hermed genoprettes for en stund. Brug af musik kan støtte og fremme personer med demens og deres evne til kommunikation, skabelse af relationer og oplevelse af samspil.

Af yderligere positive evner kan nævnes, at undersøgelser viser, at terapi gennem musik beroliger og gavner demente i en sådan grad, at behovet for farmakologiske midler nedsættes.

Konkrete hjælpemidler, hvor musikterapi er indtænkt

Personer, som lider af Alzheimer eller andre former for demens, kan opleve stor glæde ved at bruge produkter med integreret musik. Musikken kan for den demente skabe et lille univers af lykke.

Også for omsorgspersoner (eksempelvis pårørende og plejepersonale) kan brugen af musikterapi i forhold til den demente gøre en forskel, f.eks. som stemningsskaber, samtaleemne, afledningsmanøvre (f.eks. i situationer, hvor der er optræk til udadreagerende adfærd eller frustrationer hos den demente), afslapningsredskab o.l.

Der findes i dag forskellige hjælpemidler, hvor musik er indtænkt som en del af et produkt og målrettet demente og andre med særlige behov som eksempelvis autisme, ADHD m.v.: Dukker med musik, hovedpuder og nakkestøtter, krammepuder o.l.

Vi forhandler i Gloria Mundi Care nogle spændende og innovative hjælpemidler med musik og udført i høj kvalitet:

inmu RELAX Interaktiv Musikpude, som skaber unik, vellydende musik i nuet, alt efter hvordan man behandler den, og Music Doll, hvor en brugers yndlingsmusik kan afspilles vha. Bluetooth. Neden for kan du læse mere om de to hjælpemidler:

Interaktiv musikpude – inmu RELAX

inmutouch musikpude

Den interaktive musikpude inmu RELAX er et højteknologisk og patenteret terapiredskab, som ikke umiddelbart gør meget væsen af sig: Den lille, runde, indbydende og superbløde pude kalder på, at man tager den op – og når man gør dette, starter en sanselig musik, som nærmest udvikler sig i hænderne på brugeren. Musikken kan bedst betegnes som ‘wellness-agtig’, og den starter i det øjeblik, hvor den mærker bevægelse eller berøring. Musikken kan også føles i hænderne, som dybe vibrationer, som føles rare og også i den henseende vækker en nysgerrighed og et ønske om at udforske inmuens univers.

inmu RELAX er gennem længere tid blevet afprøvet på forskellige plejehjem landet over, og med godt resultat: Den skaber ro og velvære for brugeren, og omsorgspersonalet oplever den som et værdifuldt redskab i hverdagen til at sprede glæde og livskvalitet blandt brugerne.

Musikpuden er udført i et lækkert, blødt fleecemateriale, og betrækket kan naturligvis vaskes efter behov.

Dens udformning er gennemtænkt og sigter mod, at den indgår som et værdigt element i dagligdagen. Den er foret med naturmaterialer og kan modstå tryk og at blive tabt på gulvet, hvis uheldet skulle være ude.

Musikken er helt unik, den skabes i forhold til den behandling, den modtager i hænderne på en bruger, og musikken stiger i intensitet, hvis puden f.eks. rystes eller bevæges hurtigt.

Puden har ikke nogen knapper, så den er nem og intuitiv at benytte – og den har kun behov for at blive genopladet efter ca. 3 ugers brug, hvor den lynes op, og opladerstikket sættes i. Nemmere kan det ikke være!

inmu musikpude

Den er også let at tage med sig under transport, og den fylder ikke meget i en taske eller i skødet, hvis man f.eks. sidder i en lænestol eller er kørestolsbruger. Dens dybe vibrationer forplanter sig til brugerens ben og hænder og vækker interesse. Den kan også bruges ved f.eks. indsovningsproblemer, idet dens musik langsomt bliver roligere og stopper efter to minutters ro.

På forsiden er der lavet en lille lomme, som passer fint til en hånd.

Demensdukke med musik – Music Doll

music-doll-musikterapi-for-demente

Kombinationen af yndlingsmusik og demensdukke er ny. Tidligere har det været kendt, at dukkerne fra Rubens Barn kan have en positiv effekt hos personer med demens, og det samme gælder for brugen af musik.

Når der lyttes til musik, aktiveres flere områder af hjernen samtidig. Det er især mennesker med middel til svær grad af demens, Music Doll henvender sig til. Selv personer, der lider af svær demens kan genkende musik og forholde sig til den.

Music Doll har en musikafspiller indbygget i kroppen, hvor en persons yndlingsmusik kan uploades (via Bluetooth) fra en smartphone eller tablet – og når musikken afspilles, kan den hjælpe den demente med motivation og give en lykkefølelse via genkendelse af musikken.

 Music Doll – et bånd skabes

Music Doll kan fås i en drenge- og en pigemodel. Musiknumre uploades via Bluetooth til Music Doll, som vejer 1 kg og er 59 cm lang. En tur i vaskemaskinen på 60 grader klarer den sagtens, bare elektronikken fjernes først. Med Music Doll i favnen får man oplevelsen af at sidde med et barn. Tyngden i dukken og det åbne og glade ansigt giver brugeren en varm og rar følelse, og det forstærkes kun yderligere, når Music Doll spiller yndlingsmusikken.

musikterapi-i-en-dukke-music-doll

Klinisk studie med dementes gevinster ved brug af Music Doll

Et klinisk studie foretaget på et svensk plejehjem for personer som lider af demens viser, at brug af Music Doll  nedsætter symptomer som uro og rastløshed, angst, hallucinationer, spiseforstyrrelser og agitation hos den demente. Studiet dokumenterer også, at brugerne af Music Doll oplevede en forbedret livskvalitet. Resultaterne af studiet er lovende for både de demente, deres pårørende og for plejepersonalet.

Her kan du se en optagelse fra et svensk plejehjem: http://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/docka-med-musik-ska-oka-livslusten-for-dementa

Musikterapi-dukken, der giver livskvalitet

Noget af det allersidste, som personer med demens mister, er omsorgsgenet. Det kan være uoverkommeligt at skulle forholde sig til i går eller i morgen for den demente. Men musikken og Music Doll kan give den demente en positiv og livsbekræftende oplevelse i nuet. Hukommelsen aktiveres, og der kan opnås kontakt til de positive minder.

 

undervisning-i-music-dolls-funktioner

Demensområdet – og hjælpemidler

Hos Gloria Mundi Care finder du mange forskellige hjælpemidler til personer, som lider af demens. Klik her for at se hvilke produkter, der kan øge livskvaliteten og gøre hverdagen lidt lettere for den demente.

Vil du vide mere om demens, kan du læse det tidligere blogindlæg: ”At leve med demens”.

Har du spørgsmål? Så er du velkommen til at kontakte os på tlf. 5115 0110, vores kundeservice eller skriv til os.

En mening om “Musikterapi til Demente

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.