Fritvalgsordningen

(Indlægget indeholder reklame for konkrete hjælpemidler)

Kommunalbestyrelsen skal – når det er nødvendigt – yde støtte til hjælpemidler til borgerne. Dette betyder, at man får betalt sit hjælpemiddel. Kommunen vælger som oftest et hjælpemiddel via deres leverandører, men du kan faktisk selv bestemme,  hvilket hjælpemiddel, du vil have.

Kommunalbestyrelsen skal yde støtte til hjælpemidler til personer med varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, når hjælpemidlet: 1) i væsentlig grad kan afhjælpe de varige følger af den nedsatte funktionsevne, 2) i væsentlig grad kan lette den daglige tilværelse i hjemmet eller 3) er nødvendigt for, at den pågældende kan udøve et erhverv.

Frtivalgsordningen går ud på, at man frit kan vælge sit hjælpemiddel, så længe det opfylder de krav, som kommunen har lagt vægt på i valget af hjælpemiddel til dig. Koster det hjælpemiddel, du vælger, mere end det kommunen skal betale til sin leverandør, skal du selv betale differencen (Man skal som oftest selv betale for hjælpemidlet, hvorefter man får pengene igen fra kommunen ved fremvisning af kvittering, eller din leverandør kan sende en faktura på det bevilgede beløb til kommunen, hvorefter du betaler den resterende del). På den måde kan man selv vælge, hvilket hjælpemiddel man ønsker og samtidig have muligheden for at opgradere til et bedre hjælpemiddel, hvis man er villig til at spæde til selv. Kommunen har også pligt til at vejlede om Fritvalgsordningen, når de har visiteret et hjælpemiddel til en borger.

Mange mennesker synes, at hjælpemidler er grimme og ønsker ikke at skulle ses med dem. Men faktisk er markedet meget større, end de fleste kender til. Mange hjælpemidler kan fås i meget flottere udgaver end de hjælpemidler, der er mest udbredte (og billige). Mange hjælpemidler er blevet udviklet med hovedfokus på såvel funktionalitet som flot design, du kan se mange eksempler på webshoppen her. Dette gør sig også gældende inden for almindelige hjælpemidler til hverdagens udfordringer – og særligt inden for kategorien velfærdsteknologi. Fritvalgsordningen står beskrevet i § 6 i bekendtgørelse om hjælp til anskaffelse af hjælpemidler og forbrugsgoder efter Serviceloven. Læs desuden i Bekendtgørelse af lov om social service (se kapitel 21 og frem).

En mening om “Fritvalgsordningen

  1. […] Hvis du har et handicap og har brug for en plejeseng af hensyn til dit eget behov og også evt. plejepersonales behov i forhold til et godt arbejdsmiljø, kan kommunen stille en til rådighed. Man kan dog også vælge en model efter eget ønske, hvor kommunen betaler det beløb, de selv skulle have betalt til egen leverandør, mens man selv betaler merudgiften, dette kaldes fritvalgsordningen for hjælpemidler (læs mere her). […]

    Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.