Problemer med nedsat appetit?

(Indlægget indeholder reklame for konkrete hjælpemidler)

Lider du selv af manglende appetit, eller kender du en, der gør? Så læs med her og få gode råd og vejledning om manglende appetit. Hvad er årsagerne? Hvad er konsekvenserne? Og hvad kan du gøre for at få din appetit tilbage?

Årsager til manglende appetit

Manglende appetit eller appetitløshed er som ordet lyder manglende lyst til at spise. Dette gælder som oftest alle måltider, og dette medfører derfor, at kroppen ikke får det kalorieindtag, som den har brug for for at kunne fungere optimalt.

Årsagen til mistet appetit kan være både af fysisk eller psykisk karakter. Fysiske sygdomme, som kan medføre appetitløshed, er blandt andet kræft, demens og andre kroniske sygdomme. Medicin, alkohol og graviditet kan også medføre manglende appetit. Andre årsager til appetitløshed kan være psykiske lidelser såsom f.eks. stress, ensomhed, depression eller angst.

Oplever du manglende appetit over en længere periode, er det vigtigt, at du opsøger egen læge. Appetitløshed kan være en følgevirkning af alvorlige fysiske eller psykiske lidelser. Derudover er manglende indtag af mad skadeligt for kroppen.

Konsekvenser af manglende appetit

Oplever du appetitløshed over en længere periode, kan det først og fremmest medføre et ufrivilligt vægttab. Spiser du ikke den daglige kost, som din krop har brug for, kan det have konsekvenser for dit helbred. Appetitløshed er oftest en følgevirkning af en anden sygdom, hvilket i endnu højere grad stiller krav til, at din krop får den næring og energi, som den har brug for. Dette får den igennem din kost, og derfor er det ekstra vigtigt, at du spiser dine måltider og ikke mindst spiser det rigtige til dine måltider. Manglende næring vil begynde at tære på din krop, og her er det især muskelvævet, det går ud over. Sker dette, vil du opleve vægttab, træthed, uoplagthed og nedsat immunforsvar.

Det kan dog være svært at overvinde den manglende appetit. Derfor kommer der herunder nogle gode råd til, hvordan du kan få appetitten tilbage.

Få appetitten tilbage

Gode råd til din kost

Det er vigtigt, at du prøver at spise mad med højt energiniveau samt proteiner. Kroppen har brug for at få fyldt depoterne op med både fedt, kulhydrat og proteiner, så den har noget at stå i mod med overfor sygdommen.

Sørg for at spise ofte og spis det, du kan lide. Et godt råd er altid at have noget, du rigtig godt kan lide på lager, f.eks. din favoritis eller en rest af din yndlingsret i fryseren.

Prøv at lægge dine måltider, der hvor du er mest veloplagt og udhvilet, så er der større chance for, at appetitten er der. Derudover kan du prøve at drikke noget syrligt umiddelbart før, du skal spise.

Andre gode råd til at få appetitten tilbage

En anden god måde at prøve at få appetitten tilbage på, er ved at dyrke motion. Det siges, at motion har effekt på vores appetit. Alt afhængig af, hvad din krop tillader, kan det være en god ide at dyrke motion inden et måltid. F.eks. kan du dyrke motion om eftermiddagen, så du kan opbygge appetit til aftensmaden.

Derudover har socialt samvær også en positiv effekt på din appetit. At spise i selskab med andre er noget vi har været vant til gennem hele vores liv. Socialt samvær inkluderer ofte et måltid, så hvorfor ikke udnytte dette til at prøve at få lysten til at spise frem igen.

Appetitfremkaldende dufte

Dufte har også vist sig at spille en stor rolle for vores appetit. Vi kender alle duften af nybagte boller og den lyst hertil, som ofte følger med. Især varm mad udsender dufte som kan stimulere og dermed virke appetitfremkaldende. Sørg for at lave varm mad hver dag, så du kan udnytte den positive effekt, duften har på din appetit.

Har du ikke selv mulighed for at lave varm mad, eller får du bragt din mad til døren kan det være nødvendigt at anvende duftterapi.

Ode er et nyt prisbelønnet engelsk produkt, som er udviklet som appetitfremkaldende duftterapi. Den er især relevant for personer med demens. Ode udsender autentiske dufte af mad cirka en time før, at måltidet spises. Duftene er tilpasset det måltid på dagen, som det gælder. Ode kan med fordel bruges på fællesarealer på plejecentre. Duften af mad vil ikke bare fremkalde appetit, men også lægge op til socialt samvær pga. måltiders sociale karakter.

Du kan læse mere på Gloria Mundi Cares hjemmeside om Ode Appetitstimulernede Duftterapi.

 

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.