Spisehjælpemidler

(Indlægget indeholder reklame for konkrete hjælpemidler)

Spisesituationen kan volde mange problemer hos en del mennesker landet over. Der kan være mange grunde til, at nogle folk opfatter spisesituationen som noget problematisk og ubekvemt. Det kunne eksempelvis være hos personer med nedsat muskelkraft eller folk, der lider af mild eller kraftig tremor. 

Tremor

Der kan være mange grunde til, at folk lider af tremor – eksempelvis Parkinsons sygdom. Når man ryster på hænderne, kan det påvirke spisesituationen en hel del.

For det første er der det fysiske aspekt – at få maden ind i munden. Mange, der lider af tremor, har tit svært  ved at spise selv og må få folk til at hjælpe sig for at undgå at spilde.
For det andet er der det psykiske aspekt – at affinde sig med at skulle hjælpes. For mange kan det være svært og nedværdigende at skulle have en til at hjælpe sig hver gang man skal spise. Det kan også forhindre folk i at ville spise offentligt og derved mindske det sociale liv.

Heldigvis findes der en række hjælpemidler, der kan gøre brugerne mere selvstændige og højne livskvaliteten.

Et eksempel på et hjælpemiddel kunne være Liftware spiseredskab. Liftware er udviklet til folk med tremor, der ønsker at blive mere selvstændige. Den er udviklet til at registrere rystelserne og kraften på disse og lave modbevægelser, så maden ikke ryger af skeen. Liftware kan endvidere kende forskel på tremor og bevidste bevægelser.

Liftware et udført i et flot og kompakt design, der gør det muligt at gemme hele håndtaget væk i hånden, så det ikke er tydeligt for andre, at man bruger et hjælpemiddel.

Et andet eksempel på et hjælpemiddel kunne være iEAT. iEAT giver fuld kontrol over spisningen, selv ved kraftig tremor. Den kan være meget brugbar i situationer, hvor rystelserne er for kraftige til, at man kan bruge Liftware. iEAT yder en stor dæmpning og har et start- og stoppunkt for skeen, som nemt kan indstilles efter den enkelte person. Den er både kompakt og moderne og kan nemt monteres på næsten alle borde.

iEAT fås også til personer med nedsat funktionsevne i hænder og arme: iEAT Light. Her yder  den næsten ingen modstand, hvorimod den hjælper med at koordinere brugerens bevægelser.

iEAT fås også elektrisk (batteridrevet, genopladelig) – iEAT Spiserobot – som kan hjælpe, hvis man ikke har kræfter nok til at gennemføre et helt måltid ved egen kraft. iEAT Spiserobot kan sættes i fuldautomatisk eller i semiautomatik program, og der findes en lille app-lignende hjemmeside, hvor indstillinger kan finjusteres, hvis man har behov for dette efter den første, manuelle indstilling. Her kan du se en video om, hvordan iEAT Spiserobot fungerer.

iEAT_Spiserobot_paa_bord

Nedsat muskelkraft

Der kan være mange årsager til nedsat muskelkraft eller -funktion, f.eks. en hjerneblødning, en ulykke eller en kronisk sygdom. Uanset grunden kan spisesituationen være særdeles krævende.

iFLOAT er lavet for at give støtte til folk med nedsat muskelfunktionalitet og nedsat muskelkraft. Den mekaniske armstøtte kompenserer vægten af armen på en sådan måde, at man med minimal kraft kan bevæge armen med stor horisontal og vertikal rækkevidde. iFLOAT Active kan nemt monteres på de fleste borde, men også på kørestole med et beslag, der kan tilkøbes (tilbehør).

For folk med nedsat håndfunktion eller gribekraft kan Power Assist Glove være særligt velegnet. Handsken fungerer ved hjælp fra en CO2-cylinder og to batterier, der aktiverer gribefunktionen ved tryk på en lille knap. Et tryk mere på samme knap deaktiverer gribefunktionen. Handsken tilpasses brugeren ved bestilling og giver brugeren mulighed på at holde på ting som f.eks. en flaske, et glas, en gaffel eller en kuglepen. Når man spiser, kan ledningerne kobles af. Handsken kan da bruges i ca. 30 minutter uden at tabe grebet, hvilket gør den ideel til spisesituationen.

Power Assist Glove kan kombineres med iFLOAT Active, hvis brugeren har blot lidt kraft over skulderen til at styre iFLOAT med. I sådanne tilfælde vil begge hjælpemidler kunne bruges til neurorehabliterende formål (f.eks. efter hjerneskade efter apopleksi, ulykke m.v.) til at genskabe spisemønstret.

Her kan du se en kort præsentation af alle de nævnte hjælpemidler til spisning.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.