Rygproblemer – hvad gør man?

(Indlægget indeholder reklame for produktet og dets funktioner)

Mange mennesker kender det – ryggen gør ondt, måske fordi man har ligget forkert om natten, man har lavet et vrid, eller fordi man måske har været en tur i haven.

I løbet af et år vil mellem 35-50 % af alle danskere på et tidspunkt føle rygsmerter. Det kan være i form af akutte smerter, som opstår pludseligt, eller som kroniske smerter, der er længere- og mere vedvarende. Rygproblemer kan også give anledning til nakkeproblemer og kan bl.a. opstå ved forkerte bevægelser i form af forkerte løft, træk, fald, slag, skæve bevægelser og/eller en dårlig opstilling og kropsholdning.

Smerter i ryggen opstår enten i muskulaturen, i leddene eller i ledbåndene, og udtrykket kan dække over træthed, gener eller deciderede smerter. Disse smerter kan komme og gå med flere måneders mellemrum, men holdes bedst i ave ved regelmæssig bevægelse og aktivitet, også mens smerterne forekommer.

arbejde2

Ryggen består af mange forskellige muskler og led, og det kan være svært at komme med en helt konkret årsag til rygsmerterne.

For at forebygge rygsmerter og -problemer, kan det være en fordel at træne ryggen vha. forskellige øvelser. Samtidig kan det absolut også være en fordel at tage højde for ens egen holdning og den måde, man bruger kroppen på. Det er vigtigt at bruge ryggen med omtanke samt at være opmærksom på kroppens signaler. På den måde kan man mærke, om man kommer ud i uhensigtsmæssige stillinger, som f.eks. at være foroverbøjet i længere tid, eller at løfte tunge ting med foroverbøjet overkrop og dermed løfte med ryggen i stedet for med benene. Et korrekt løft får man ved at gå godt ned i knæene og på den måde bruge benmuskulaturen til at løfte med. Desuden skal man holde den løftede genstand tæt ind til kroppen. Herudover er det også en god idé at være to om at løfte, hvis det er en tung genstand. At løfte forkert indebærer også at bøje sig forover og vride i kroppen, hvis man f.eks. skal løfte noget, der står ved siden af en men også ved at skulle række efter genstanden, man vil løfte. Herudover er det vigtigt at huske at lytte til sin krop – lad være med at fortsætte, hvis ryggen er træt!

Det bedste, du kan gøre for din ryg, er at sidde på en hård stol med ret ryg, da du på denne måde aflaster dine led og at rejse dig op ca. hver halve time. Desuden er det en god idé at have noget støttende til at ligge ved lænden, f.eks. et sammenrullet tæppe eller håndklæde.

Det værste, du kan gøre for din ryg, er at sidde i en blød, lav stol, hvor benene bøjes meget sammen, at sidde ned i lang tid af gangen samt at sidde sammensunken i ryggen uden nogen form for støtte i lænden. Dette har din ryg ikke godt af!

Desuden er det også vigtigt at huske at rette nakke og hoved op, f.eks. når der ses tv, laves mad, læses m.m.

arbejde

Udover selv at lave forskellige øvelser for ryggen og tænke over din kropsholdning findes der også udmærkede hjælpemidler, som kan gøre det nemmere for dig at passe på din ryg.

Dette er hjælpemidler som bl.a. Posture Balance-pladen fra Gloria Mundi Care. Denne balanceplade er et slags ekstra sæde, du kan lægge på din stol og som er vipbart og bevægeligt 360 grader rundt. Derfor kan du sidde og vippe både frem og tilbage og til siderne med lænden, hvilket er med til at holde din rygmuskulatur i gang. Samtidig får du også en naturligt bedre holdning. Dette ekstra, fleksible sæde er altså medvirkende til at forebygge eventuelle rygproblemer og -smerter. Desuden har sædet yderligere den fordel, at bevægelserne fremmer blodcirkulationen i hele kroppen, hvilket medfører et bedre blodomløb.

Du kan finde flere hjælpemidler og gode råd, der kan være med til at forbedre din kropsholdning og holde rygproblemerne fra livet, på Gloria Mundi Cares særlige kategori: ‘Rygproblemer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.