At leve med hemiplegi

(Indlægget indeholder reklame for konkrete hjælpemidler)

Et liv med hemiplegi eller halvsidig lammelse er ikke altid nemt. Kroppens nedsatte funktionsevne sætter nogle begrænsninger i hverdagen, og det kan være svært at magte alt det, man kunne før sygdommen ramte. I følgende artikel vil vi prøve at give gode råd og vejledning til en nemmere hverdag med hemiplegi og ikke mindst informere om de hjælpemidler, som kan være en stor hjælp i dagligdagen.

Hemiplegi – kort fortalt

Først og fremmest en kort præsentation af, hvad hemiplegi er, og hvad årsagen hertil er. Hemiplegi er betegnelsen for lammelse i den ene side af kroppen. Også kaldet halvsidig lammelse. Hemiplegi er et af de hyppigste symptomer efter apopleksi.

En halvsidig lammelse medfører, at det ene ben og/eller arm i den ene side af kroppen er mere eller mindre ude af funktion. Dette betyder nedsat evne til at bevæge sig, nedsat tempo og nedsat udholdenhed. Ofte er armen hårdere ramt end benet. Ansigtet kan også rammes af halvsidig lammelse. I så fald vil mundvigen hænge i den ene side, og du kan opleve at have problemer med at synke, tygge og tale.

Udover den fysiske ændring af kroppen kan en halvsidig lammelse også medføre ændret fornemmelse for kroppen, ændret udseende og ændret selvopfattelse. Samtidig kan du også opleve en forøget træthed samt manglende overskud til f.eks. sociale aktiviteter.

En hverdag med hemiplegi

En hverdag med halvsidig lammelse kan komme pludseligt, og bare det i sig selv medfører mange tanker, frustrationer og tilvænninger. At leve med nedsat funktionsevne kræver ofte hjælp udefra. Hverdagsting, som du førhen ikke tænkte over, er nu er en udfordring at klare selv, og nogle ting behøver du måske hjælp til.

Hjernesagens hjemmeside kan du finde rådgivning om diverse praktiske, juridiske samt psykiske ting forbundet med halvsidig lammelse. Her kan du også finde den nyeste forskning indenfor genoptræning, behandling og forebyggelse af hjerneskader og lammelse.

Hjælpemidler til en nemmere hverdag – rum for rum

I hvert et rum i dit hjem er der ting, som kan give problemer for en person med hemiplegi. Her får du et overblik over de hjælpemidler, som i hvert rum kan gøre dig mere selvhjulpen i hverdagen.

Badeværelset

Først og fremmest er det en stor hjælp og sikkerhed at installere støttegreb på badeværelset, men også andre steder i hjemmet. Derudover kan et badeklapsæde være en stor støtte, især når du er i (bruse-)bad. Har du problemer med at sætte og rejse dig fra toilettet, kan et toilet med hæve-/sænkefunktion være en stor hjælp. Derudover kan du også få et toilet med automatisk skylle- og tørrefunktion, der nemt betjenes med en fjernbetjening.

Det er egentligt meget sigende, at mange hjælpemidler har deres oprindelse i andre brancher, det er netop tilfældet med skylle-/tørretoilettet, som er opfundet som et wellness produkt (i Schweiz i 1950’erne). I dag bruges de på alle områder – og dette er også tilfældet med et andet wellness-produkt fra Schweiz: Aglaja Shower System Superior, som vi har valgt at kalde Aglaja Automatisk Roterende Badebørste for at vise dens nytteværdi:

Aglaja Automatisk Roterende Badebørste
Automatisk, roterende badebørste fra Aglaja. Styres med en fjernbetjening

Især for personer, som af den ene eller anden årsag har svært ved at vaske sig selv i badet, har den stor nytte: Ved et tryk på en lille fjernbetjening kører den roterende badebørste op og ned ad kroppen, sæber ind, fjerner snavs og kan sågar også bistå med at påsmøre creme efter badet og en tørring.

Apres BodyDryerAt tørre sig efter badet er ikke nemt som hemiplegiker, men med Après BodyDryer kan du selv tørre din krop blot ved at trykke på en knap. Aprés BodyDryer tørrer din krop med lun luft, hvilket ikke bare øger din selvstændighed, men også din sikkerhed (og velvære) på badeværelset.

Køkkenet

Der findes i dag flere forskellige køkkenredskaber, der er udviklet, så de kan betjenes med kun én hånd. Tag f.eks. EasyUp, som er en ”plade”, der kan holde dit syltetøjsglas, mælkekarton eller skål fast til bordet, så du bare skal koncentrere dig om at åbne og røre. Eller grøntsagshakkeren Alligator Chopper, der blot ved et tryk  kan hakke dine grøntsager ud i fine stykker. Det findes også en en-håndsbetjent kedel, Uccello Vippe-kedel:

Vandkedel med vippebeslag - Uccello Kettle i sort-hvid farve
Uccello en-håndsbetjent kedel – hælder vand op i koppen uden besvær

Hjælp til at spise

Her er der tale om forskellige redskaber, som kan hjælpe dig med at kontrollere dine bevægelser i arm og hånd, når du skal spise. iFLOAT Armstøtte bærer vægten af din arm, så du ikke skal bruge kræfter på at føre din hånd fra tallerkenen op til munden. Har du samtidig mistet gribeevnen i hånden kan Power Assist Glove hjælpe. Handsken sørger for, at du kan holde fast på f.eks. din gaffel, ske eller glas. Med en kombination af iFLOAT og Power Assist Glove får du muligheden for at spise dit måltid uden hjælp fra andre. iFLOAT Armstøtte fås både i en elektrisk og en manuel udgave.

Stuen

I stuen skal der være plads til afslapning. At læse en god bog kan for mange være en god måde at koble af på. En bogstøtte, som kan holde din bog oprejst foran dig, giver dig mulighed for at læse din bog, uden at du selv skal bruge kræfter på at holde den. Støtten kan også anvendes til tablets.

En god kop kaffe hører også i de fleste hjem til på sofabordet om aftenen. Lider du af spastiske bevægelser i din ene arm, kan den spildsikrede Magicup gøre aftenstunden lidt hyggeligere.

Aktiv i og uden for hjemmet

Ved hemiplegi er det vigtigt at holde sig aktiv, og så er det givende og sundt at komme ud i naturen. Kan du endnu ikke gå, kan du bruge en af de terrængående kørestole fra Trekinetic, de fås i manuel og elektrisk udgave. Med den terrængående Trionic Veloped Rollator kan du gå en tur i skoven, på stranden eller ud i snevejret, når du får stand- og gangfunktion og tilstrækkelig kontrol over begge ben. Sørg for at tage ordentligt og egnet fodtøj på, som står godt fast og støtter om anklerne, såsom egentlige vandrestøvler, så du ikke vrikker rundt og falder.

Trionic Veloped Rollator på tur i England
Trionic Veloped Trek på tur i Yorkshire

Motion indendørs kan gøres lidt sjovere med BikeAround aktivitetscyklen. Cyklen giver dig den støtte, du har brug for, og mulighed for at cykle rundt i lige de gader du ønsker, via Google StreetView.

Se mange flere hjælpemidler på Gloria Mundi Cares hjemmeside, hvor du finder alle hjælpemidler til hemiplegi samlet under kategorien ”Apopleksi”.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.