At leve med Autisme Spektrum Forstyrrelser/ASF

(Indlægget indeholder reklame for konkrete hjælpemidler til ASF, ADHD m.v.)

Et liv med ASF har gennemgribende betydning for hverdagen. Det gælder både for den person, som har ASF, og for de pårørende. ASF medfører anderledes måder at tænke og agere på i hverdagen samt vanskeligheder med sociale situationer. Med ASF i familien handler det om at få skabt en hverdag med stabilitet, struktur og tryghed.

Kort om ASF

Autisme Spektrum Forstyrrelser, også kaldet ASF, er den samlede betegnelse for diagnoser med omfattende udviklingsforstyrrelse. Begrebet udviklingsforstyrrelse dækker over det at have problemer med forståelse af omverdenen og andre mennesker.

Der findes fire diagnoser indenfor ASF; Infantil Autisme, Atypisk Autisme, Uspecificeret gennemgribende udviklingsforstyrrelse og Aspergers syndrom.

Autisme er medfødt og betyder, at man har svært ved kommunikere og sætte sig ind i andres tanker og følelser.  Og derfor kan almindelige sociale situationer være svære at håndtere for personer med autisme.

Aspergers syndrom er også medfødt, men personer med Aspergers syndrom er normaltbegavede og har almindelige sproglige kompetencer. Dog bærer deres sprog præg af, at de har en anden måde at tænke på.

Symptomer på ASF

Ved autisme er der typisk tale om symptomer på manglende fornemmelse for, hvad der er rigtigt og forkert samt manglende situationsfornemmelse. Der kan også være symptomer som ritualer, særinteresser, stereotypier og sprogforstyrrelser. Derudover har ca. 20 % af personer med infantil autisme også begavelsesproblemer. Ofte viser symptomerne sig tidligt, og de fleste får diagnosen omkring 3-års alderen.

Aspergers Syndrom viser sig som problemer med socialt samspil og infleksibilitet. Derudover kan børn med Aspergers Syndrom opleve en anden sprogudvikling end andre børn på deres alder, f.eks. at de begynder at tale før deres jævnaldrende eller senere. Personer med Aspergers syndrom vil opleve vanskeligheder med at forstå og tolke andres adfærd og vil også selv opleve at blive misforstået. Aspergers syndrom opdages typisk først i skolealderen, fordi der her stilles andre krav til deres adfærd.

Personer med ASF kan også opleve at have andre diagnoser, som bl.a. ADHD, Tourettes syndrom og OCD.

Behandling af ASF

Det vigtigste for børn med ASF er, at de så tidligt som muligt får den rigtige social-pædagogiske indsats. Der er også forskning, der viser, at den rigtige kost kan have en positiv betydning for børnenes koncentrationsevne og sociale færdigheder samt være med til at nedsætte deres hyperaktivitet. Ydermere kan lyd- og lysterapi samt taktil påvirkning på kroppen have en symptomlindrende og beroligende effekt. 

Temple Grandin – en succeshistorie

Den betydningsfulde forsker og psykolog Temple Grandin er højtfungerende autist samtidig med, at hun er doktor i dyrevidenskab og professor ved Colorado State University. Hun har også inden for autisme gjort en stor forskel og er i dag anset som en af de 100 mest betydningsfulde mennesker i verden.

Hun er blevet et symbol på, at mennesker med autisme også kan leve et normalt liv og opnå de samme ting som mennesker uden en autismediagnose. Derudover har hun opfundet en ”krammekasse”. Kassens sider giver et taktilt tryk på overkroppen, hvilket har en beroligende effekt på hypersensitive personer.

I dag er der lavet en videreudvikling af krammekassens koncept – den såkaldte OrbisBox.

OrbisBox – ”krammekassen”

OrbisBox er udviklet med direkte inspiration i Temple Grandins ”krammekasse”. OrbisBox har dog fået tilføjet flere yderligere funktioner, og kramme-/squeezeeffekten – og dermed den taktile påvirkning – sker på hele kroppen og ikke bare på overkroppen, som i Temple Grandins krammekasse.

OrbisBox fungerer ved, at kassens sider skaber et taktilt tryk langs hele kroppen på personen i kassen. Det er muligt både at ligge på maven, siden og ryggen i kassen, og vægtbelastningen kan varieres fra 10-30 kg.

En stor fordel ved OrbisBox er, at den også kan fungere som en Snoezelen-/sanseenhed. Den indeholder nemlig også lys- og lydterapi. Samtidig er kassen transportabel og er derfor ideel til skoler og institutioner, fordi den kan flyttes derhen, hvor der er brug for den.

Se en film med OrbisBox her.

OrbisBox - 3 eksempler.jpg
OrbisBox med lys, lyd og ‘krammefunktion’ i siderne. For personer med dårlig mobilitet kan OrbisBox fås med udtræk af madrassen, så personen slipper for at kravle ind i boksen eller evt. kan liftes over på denne med en stålift

Andre symptomlindrende hjælpemidler til ASF

Der findes i dag et bredt udvalg af hjælpemidler til ASF, som overvejende kan have en symptomlindrende effekt i hverdagen. Hjælpemidlerne kan gøre livet med ASF nemmere og samtidig øge livskvaliteten for både personer med ASF samt de pårørende.

Der er bl.a. tale om kugledyner og kugleveste, som kan medvirke til en mere rolig hverdag og nattesøvn. Der er også forskellige stole, f.eks. Dynamo Incharge Flex med vippesæde, som aktiverer kroppen, mens man sidder på den og dermed virker afstressende og beroligende på personer med ASF. Den kendte sælrobot PARO kan også være en stor hjælp for personer med ASF og lavt funktionsniveau. Babysælen kan modvirke ensomhed og samtidig indbyde til socialt samvær. Tilsvarende gælder de små sociale robotdyr fra Joy for All, en kat eller en hund, som med naturtro lyde og bevægelser reagerer på brugerens kærtegn og stemme.

Joy for All robotkat og robothund til demente, ASF m.v.
De små interaktive robotdyr er populære samtalepartnere eller som mål for omsorg og ømhed fra personer med kognitive funktionsnedsættelser af forskellig art m.fl.

Et helt nyt hjælpemiddel, som kan afhjælpe uro og behov for taktil stimulation, er Neurosonics Mobile Madras med indbyggede vibrationer og musik.

Hjælpemidler med indbyggede vibrationer og musik kan også fås som en chaiselong med hjul (se foto oven for), som madrasser eller indbygget i en lænestol. Desuden er samme teknologi indarbejdet i de små, interaktive musikpuder, inmuRELAX, inmuDANCE og inmuJOY.

Er du interesseret i at se og læse om flere hjælpemidler til ASF, så tag et kig forbi Gloria Mundi Cares hjemmeside. Under kategorien ”Har du et særligt behov” – ASF, ADHD mv. kan du finde alle de hjælpemidler, som er egnet til personer med ASF.

Har du spørgsmål? Så er du velkommen til at kontakte os på tlf. 5115 0110, vores kundeservice eller skriv til os.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.