At leve med Parkinson

(Indlægget indeholder reklame for konkrete hjælpemidler)

Er du ramt af Parkinsons sygdom, kan almindelige gøremål være udfordrende. Hvad kan du selv gøre, så livet bliver lettere med Parkinson? Få gode råd om livet med Parkinson og hjælpemidler, som kan gøre din hverdag nemmere, når du har Parkinson.

Hvad er Parkinson?

Parkinsons sygdom er en neurodegenerativ lidelse, der overvejende rammer dopamin-producerende (“dopaminerge”) neuroner i et specifikt område af hjernen, kaldet substantia nigra.

En reduktion i dopaminen er årsag til mange af symptomerne på Parkinson sygdommen, da dopamin spiller en afgørende rolle i reguleringen af kroppens bevægelser.

Ca. 12.000 mennesker i Danmark lever med Parkinson sygdommen. (Kilde: Parkinson Foreningen)

Hvad er årsagen til tabet af nerveceller ved Parkinson?

Det vides ikke, hvorfor tabet af nerveceller i forbindelse med Parkinson sygdom opstår, selv om der forskes i at identificere mulige årsager. De fleste eksperter mener, at det er en kombination af genetiske og miljømæssige faktorer, der er ansvarlig.

Genetiske faktorer

En række genetiske faktorer har vist sig at øge en persons risiko for at udvikle Parkinsons sygdom, selv om det er uklart præcis, hvordan disse faktorer gør nogle mennesker mere modtagelige for tilstanden. Parkinsons sygdom kan forekomme i familier som følge af, at forældrene giver defekte gener videre til et barn. Men det er sjældent, at sygdommen går i arv på denne måde.

Miljømæssige faktorer

Nogle forskere mener også, at miljømæssige faktorer kan øge en persons risiko for at udvikle Parkinson. Det er blevet foreslået, at pesticider og herbicider, der anvendes i landbruget, og trafik- eller industriforurening kan bidrage til sygdommen. Beviserne for, at miljøfaktorer er forbundet med Parkinson sygdommen, er ikke entydige.

Parkinson symptomer

De 3 vigtigste symptomer på sygdommen er: Ufrivillige rystelser af bestemte dele af kroppen, langsomme bevægelser, stive og ufleksible muskler.

En person med Parkinson kan også opleve en lang række andre fysiske og psykiske symptomer.

Parkinson behandling

Selv om der i øjeblikket ikke findes nogen kur mod Parkinsons sygdom, findes der behandlinger, der kan hjælpe med at lindre dine symptomer, så du bevarer livskvaliteten så længe som muligt.

Du har måske ikke brug for nogen behandling i de tidlige stadier af din sygdom, da symptomerne normalt er milde. Men du kan have behov for regelmæssige aftaler med din praktiserende læge eller et neurologisk ambulatorium, så din tilstand bliver overvåget.

Et bedre liv med Parkinson – hvad kan du selv gøre?

En diagnose med Parkinson er livsforandrende. Du har brug for langvarig behandling for at kontrollere dine symptomer. Du skal måske tilpasse, hvordan du udfører enkle hverdagsopgaver på.


Alle Parkinson patienter har forskellige erfaringer med at leve med sygdommen. Heldigvis er der mange, som med glæde deler deres erfaringer. De vigtigste punkter, som går igen, når patienter, der er ramt af Parkinson, deler deres erfaring, er: Pas på dig selv, sørg for at få motion, spis sundt, og hav et godt netværk.

Du skal passe på dig selv

Det er vigtigt at gøre, hvad du kan for at holde dig fysisk og mentalt sund, hvis du har Parkinson.

Sørg for at få motion og en sund kost

Regelmæssig motion er særlig vigtig for at afhjælpe muskelstivhed, forbedre dit humør og mindske stress. Der er mange aktiviteter, du kan gøre for at holde dig i form lige fra aktive sportsgrene som tennis og cykling til mindre anstrengende aktiviteter som gåture, havearbejde og yoga. Du bør også forsøge at spise en afbalanceret kost med alle fødevaregrupper for at give din krop den næring, den har brug for for at holde sig sund.

Sørg for et godt netværk

At få diagnosen Parkinson, som er en langvarig lidelse, kan være en udfordring for dig, din familie og dine venner. Det kan være svært at tale med folk om din sygdom, selv hvis de står dig nær. At håndtere forværringen af symptomerne, f.eks. stigende bevægelsesbesvær kan få dig til at føle dig frustreret og deprimeret. Ægtefælle, partner eller plejer vil uundgåeligt også føle sig ængstelig eller frustreret. Vær åben om, hvordan du har det, og lad din familie og dine venner vide, hvad de kan gøre for at hjælpe.
Du skal ikke være bange over at fortælle dem, at du har brug for lidt tid for dig selv, hvis det er det, du ønsker.

Hvordan gør du dit liv nemmere, når du har Parkinson?

Parkinson sygdommen forårsager motoriske symptomer, som kan gøre det svært at udføre dagligdags opgaver, som f.eks. at spise og drikke. Udviklingen inden for velfærdsteknologien går stærkt, og derfor kommer der flere og flere hjælpemidler, der er egnet til Parkinson patienter, på markedet. Nyttige hjælpemidler, som gør, at du kan bevare din uafhængighed.

Mekaniske og elektroniske hjælpemidler, ganghjælpemidler, køkkenudstyr og badeværelsesudstyr er blot nogle af de hjælpemidler, som er velegnet til at gøre dit liv nemmere, når du har motoriske vanskeligheder.

Gloria Mundi Care er en webshop, som sælger Parkinson hjælpemidler. På webshoppen finder du et stort udvalg af hjælpemidler, som kan gøre din hverdag nemmere, når du har Parkinsons sygdom.

Har du gangproblemer eller Freezing of Gait?

Hvis sygdommen påvirker din evne til at bevæge dig rundt eller at sætte i gang, er der en række hjælpemidler til rådighed, som vil gøre din hverdag nemmere.

Ganghjælpemiddel

En rollator er et ganghjælpemiddel, der bruges til at støtte dig under gangen. Den kan give dig en større støtte end stokke og hjælper dig med at holde balancen og dermed forhindre fald. En rollator kan også hjælpe dig med at holde balancen, når du rejser dig fra en siddende stilling eller forbereder dig på at sætte dig ned.

En rollator er for de fleste et uundværligt hjælpemiddel, især ved en fremskreden Parkinson. Her kan rollatoren hjælpe og støtte, så man kan bevare sin mobilitet længst muligt, hvilket betyder utroligt meget for livskvaliteten.

Typer af rollatorer

Gå efter en sammenklappelig rollator. Sammenklappelige rollatorer er klart at foretrække, da de er nemme at opbevare enten derhjemme eller i bilen.

Udendørs rollator

Udendørs rollatorer, som er specielt designet til udendørs terræn, har store hjul, som gør det nemmere at gå på ujævnt terræn samt at komme over kantsten, småsten og trappetrin. En populær udendørs rollator er rollatoren fra TrustCare ”Let’s Go Out”, som har et flot design. Du kan klappe rollatoren samme med kun en hånd, og den vejer kun 6,1 kg.

Rollator til udendørs brug fra Trustcare "Let's go Out"
Trustcare “Lets go Out” rollator, der er nem at håndtere udendørs

Indendørs rollator

Når du kigger efter en letvægtsrollator til indendørsbrug, skal du sikre dig, den ikke er for bred til at gå igennem en døråbning. Vægten af rollatoren er også vigtig, og her bør du vælge en let rollator, som stadigt føles robust. Den skal være nem at manøvrere rundt med. Den mest sælgende letvægtsrollator til indendørs brug er TrustCare ”Let’s Go”, som har en bakke foran og små hjul, så den er nem at komme rundt med, også i mindre rum i dit hjem.

Brug denne vejledning om den korrekte højdeinstilling af din rollators håndtag, så du går ergonomisk korrekt.

Freezing of Gait (FOG), når du fryser fast i din gang

Hvad er Freezing of Gait?

Freezing of Gait (FOG) eller på dansk “fryser”, er en tilstand, hvor en parkinsonpatient mister evnen til at ”sætte i gang”, hvilket betyder, at patienten ikke kan flytte benene til gangbevægelse, deraf navnet ”fryser.

Parkinson patienter, der har FOG, beskriver, at det føles, som om deres fødder er limet fast til gulvet eller plantet i beton. Frysning kan manifestere sig som rysten, trippende fødder eller en fuldstændig manglende evne til at bevæge sig og øger sandsynligheden drastisk for fald eller skader.

Der findes to prisvindende hjælpemidler, NexStride og Path Finder, som kan hjælpe Parkinson patienter med Freezing of Gait med at minimere, overvinde og forebygge frustrerende og invaliderende frysende episoder.

NexStride er et hjælpemiddel, som fastgøres diskret til dit gangredskab, dvs. enten din stok eller rollator. Dens unikke kombination af lyd- og visuelle signaler gør det muligt for dig at slippe fri af frysningen.

Parkinson hjælpemiddel, når du har Freezing of Gait. NexStride, der hjælper dig i gang, når du fryser.

NexStride er et prisvindende hjælpemiddel fra USA, der hjælper patienter med Freeze of Gait med at gå via tydelige lydsignaler og en grøn laserlysstribe.

Du kan se mere om NexStride hos Gloria Mundi Care

Gloria Mundi Care har eneforhandling af NexStride i Danmark.

Path Finder sættes på snuden af dit fodtøj. Path Finder består af 2 laserenheder, som fastgøres med gummistropper til hver sin sko. Hver laserenhed udsender en tydeligt markeret grøn laserstreg foran den ene fod, som bruges til at guide en bruger til at træde hen over stregen, hvorved en ny streg kommer til syne foran den anden fod.

Parkinson Hjælpemiddel, når du har Freezing of Gait. Path Finder hjælper dig i gang med at gå, når du fryser.

Du kan købe Path Finder hos Gloria Mundi Care

Kendetegnet for NexStride og Path Finder er, at begge hjælpemidler har en teknologi, som er egnet til patienter med Parkinsons sygdom eller anden neurodegenerative sygdom, og som har problemer med at gå. Der er indikationer på, at også brugere, der er ramt af sclerose eller slagtilfælde/apopleksi, kan få gavn af Path Finder.

Når tremor udfordrer dig i hverdagen

Ca. 80 % af alle mennesker med Parkinsons sygdom har tremor. Tremor er en ufrivillig rystende bevægelse eller en ufrivillig rysten. Den klassiske, langsomme rytmiske rysten ved Parkinsons sygdom, som typisk opstår i hvile, starter typisk i den ene hånd, fod eller ben og kan efterhånden påvirke begge sider af kroppen. Parkinson hviletrækninger kan også forekomme i kæben, hagen, munden eller tungen. Desuden kan nogle mennesker med Parkinson sygdommen opleve en følelse af indre rysten, som ikke nødvendigvis er mærkbar for andre.

Tremor ikke invaliderende, selvom den er irriterende. Tremor tiltrækker ofte opmærksomhed, så patienter med tremor har en tendens til eksempelvis at holde deres dårlige hånd i en lomme eller til at sidde på den under konferencer. Da det forsvinder ved bevægelse, viser det sig, at tremor ikke forstyrrer dagligdagens aktiviteter i alvorlig grad.

Tremor, der opstår ved Parkinson sygdom, adskiller sig fra næsten alle andre former for tremor, fordi det er en ”hviletremor”, fordi den primært forekommer i hvile. Den forsvinder ved bevægelse, men vender ofte tilbage, når lemmerne holdes i én stilling, som når man holder en ske eller gaffel til munden, hvilket er grunden til, at personer med Parkinson sygdom er kendte for at spilde ting. Parkinson tremor kan påvirke næsten alle dele af kroppen, men oftest er det fingrene, der er mest involveret, efterfulgt af hænder, kæbe og fødder – i den rækkefølge.

Hjælpemidler til Parkinson patienter, der ryster

Hos Gloria Mundi Care og hos andre kolleger i branchen kan du købe særlige hjælpemidler, hvis du som Parkinsonpatient har tremor. Hjælpemidler, som gør dit liv nemmere, når du skal udføre helt almindelige hverdagsopgaver. For eksempel at spise eller lave mad.

Anti-ryste apparat til håndleddet

Den danske opfindelse ”Anti Tremor Device” (ATD) som er et diskret armbånd med indbyggede vibrationer, kan hjælpe dig, hvis du ryster meget på hænderne som følge af tremor. Du sætter armbåndet på din arm som et almindeligt ur. Begynder du at ryste og føler behov for at dæmpe rystelserne, kan du trykke på On/Off-knappen på den tynde ‘urskive’, og efter lidt tid vil dine rystelser langsomt mindskes.

Når du ryster, kan et Anti Tremor Hjælpemiddel dæmpe dine rystelser.

Du kan købe Anti Tremor Device hos producenten, AntiTremor

iEAT Spisestøtte, der kontroller dine bevægelser

Er du hårdt angrebet af tremor, kan iEAT, som er en mekanisk spisestøtte, støtte dig ved måltiderne ved at koordinere de nødvendige bevægelser, så maden kommer sikkert fra din tallerken til munden. iEAT dæmper spasmer eller rystelser ved hjælp af den dæmpende fjedermekanisme. Armen på maskinen yder modstand, så det er muligt at udføre kontrollerede bevægelser under spisningen.

Du kan også overveje en elektrisk udgave af iEAT – iEAT Spiserobot – som sørger for, at du kan gennemføre hele måltidet uden at blive udtrættet i armen (som det kan ske med den mekaniske udgave, som kan føles tung til sidst i måltidet pga. fjederens dæmpningsmekanisme).

Spisestøtte - Parkinson Hjælpemiddel - iEat - Mekanisk spisestøtte

Du kan købe iEAT Spiserobot hos Gloria Mindi Care

Kontakt Gloria Mundi Care for en demonstration, efterfulgt af en afprøvningsperiode på typisk 14 dage for enten den automatiske eller mekaniske iEAT.

Videnscenter for Velfærdsteknologi viser her i en video, hvordan iEAT Spiserobot kan hjælpe dig som spisestøtte.

Andre nyttige hjælpemidler, når du skal spise

Bestikket fra OXO Good Grips er den mest solgte bestikserie til personer med nedsat funktionalitet i hænderne. Når du som Parkinsonpatient, skal vælge bestik, skal du gå efter den tunge udgave af bestikket, der vil hæmme dine rystelser.

OXO Good Grips tung gaffel og kniv

Magicup koppen

Magicup koppen er udviklet, så du ikke spilder, selv ikke hvis koppen vælter, mens den er åben. Koppen er til dig, når du har svækket håndfunktion eller har rystelser i hånden. Låget har 360 graders åbning. Uanset hvilken vinkel, du tager koppen i, er den klar til at drikke af. Du får fornemmelsen af at drikke af en normal kop.

Krus til personer, der ryster - Hjælpemiddel - Magicup
Magicup Krus til personer, der ryster - Hjælpemiddel.
Magicup termokrus til personer, der ryster - Hjælpemiddel.

Du kan købe Magicup kruset hos Gloria Mundi Care

Uccello elkedel gør det nemt at skænke vand, når du ryster

Elkedlen fra Uccello kan vippe, og den er godkendt af Gigtforeningens eksperter. Det unikke ved denne kedel er, at den er udviklet for at gøre det nemmere for dig at skænke, når du har begrænset funktionalitet i hænder og arme eller døjer med tremor (rystelser).

Gigtpatienter har haft stor glæde af elkedlen. Du behøver ikke mere være bange for at hælde kogt vand i dit krus. Når vandet er kogt, vipper du blot kedlen og hælder kogt vand på tryg og sikker vis ned i dit krus.

Vipbar el-kedel - Gigt og Parkinson Hjælpemiddel - Uccello kande

Du kan købe Uccello elkedel hos Gloria Mundi Care

Vil du vide mere om Parkinson? Kan du læse meget mere hos Parkinsonforeningen og sundhed.dk

Livet med Parkinson behøver ikke være svært

Se hvilke Parkinson hjælpemidler fra Gloria Mundi Care, der kan gøre din hverdag nemmere.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.