Få dig en god nattesøvn og hold dig rask!

(Indlægget indeholder reklame for konkrete produkter, der kan fremme en bedre nattesøvn)

Søvn er en vigtig og nødvendig del af vores hverdag. En god nattesøvn giver vigtigst af alt kroppen ro til at gøre sig klar til en ny dag. Derudover øger søvn vores sundhed. Søvn bliver faktisk set som en ligeså vigtig faktor for sundhed som kost, rygning, alkohol og motion, f.eks. i relation til demens. Læs her hvilke gavnlige effekter vi har af søvn og få samtidig gode råd til, hvordan du får en god og sund nattesøvn.

Hvorfor er søvn så vigtigt?

Først og fremmest giver søvn kroppen mulighed for at udføre en masse processer, som holder kroppen og hjernen sund og rask. En god nattesøvn er gratis og bivirkningsfri medicin, fordi den har en forebyggende, helbredende og genopbyggende effekt på både kroppen og hjernen.

Kroppen genopbygges

Søvn medfører, at kroppen kan sætte sit energiforbrug ned. Når vi er vågne, bruger kroppen store mængder af energi på at holde os kørende, og det medfører bl.a. at vores organer bliver nedbrudt. I løbet af vores nattesøvn får kroppens celler mulighed for at genopbygge vores organer, fordi de ikke skal bruge energi på at holde kroppen kørende på fuldt aktivitetsniveau.

Immunforsvaret styrkes

Søvn er meget vigtigt for vores immunforsvar. Mens vi sover, dannes der nemlig bl.a. de hormoner, som er med til at nedbryde infektioner. Får vi ikke den søvn, som vi har brug for, kan vores krop få sværere ved at holde sygdomme for døren.

Hukommelsen stimuleres

Søvn er ikke bare vigtig for vores organer og hormoner i kroppen, men også vigtig for vores hjerne. Her er søvnen, hvor vi drømmer, vigtig for vores evne til at lagre begivenheder i vores hukommelse. Det betyder altså, at mangel på søvn kan medføre dårligere hukommelse.

Hjernen ‘renses’ under søvn

Forskning har vist, at hjernen så at sige ‘renses’, når vi sover. Det har betydning for f.eks. forebyggelse af demenssymptomer og udvikling af Alzheimers sygdom, som denne artikel beskriver og tilsvarende denne artikel fra Science Translational Medicine, idet der ophobes et stof i hjernen – amyloid – når vi ikke får sovet nok.

Et aldringsstudie i Baltimore 2013 viste ligeledes en tydelig sammenhæng mellem mængden af søvn og ophobning af amyloid. Deltagere, der sov over 7 timer i døgnet, havde mindre amyloid i hjernen end deltagere, der sov fra 6-7 timer i døgnet. Størst amyloidophobning sås hos dem, der oplyste at sove under 6 timer i døgnet. Studiets resultater understreger betydningen af gode og hensigtsmæssige søvnvaner, ikke mindst for midaldrende og ældre, idet manglende og/eller dårlig søvn muligvis bidrager til at øge risikoen for senere udvikling af demens.

Resultaterne indikerer også, at det er vigtigt at være opmærksom på eventuelle søvnproblemer og få udredt sådanne, da mange typer søvnproblemer kan behandles.

Appetitten reguleres

Forskning viser, at for lidt søvn kan medføre overvægt. Dog er det endnu ikke bevist, om vi kan tabe os ved at sove. Når vi sover, reducerer vi mængden af stresshormonet kortisol i vores blod. Kortisol er det hormon, der styrer vores appetit og jo mere kortisol, vi har i blodet, jo mere sultne føler vi os, og jo mere spiser vi. Søvn øger derudover vores omsætning af fedt og sukker. Når vi sover, reducerer vi nemlig vores overskydende lager af energi, hvilket har en forebyggende effekt på fedme, diabetes og åreforkalkning.

Humøret stiger, og musklerne trænes

Mange studier har efterhånden vist, at søvn har en betydelig effekt på vores humør. Manglende søvn medfører nemlig ofte nærtagenhed, dårligt humør og “en kortere lunte”.

En nyere undersøgt effekt af søvn er, at musklernes præstationsevne forbedres, hvis vi får den rette mængde søvn. Dette kan især være vigtigt i forbindelse med sportskonkurrencer.

Sådan får du en god nattesøvn

Selvom du sover otte timer hver nat, er det ikke sikkert, at kvaliteten i din søvn er god nok. Vågner du flere gange om natten? Sover du tungt? Drømmer du meget? Sover du uroligt?

Her får du gode råd til, hvordan du får den gode søvn, som sikrer dig de positive effekter, som står beskrevet ovenfor.

Døjer du med søvnbesvær, er det vigtigt at have faste sengetider. På den måde får du opbygget en døgnrytme, som kroppen kan vænne sig til. Det er også vigtigt, at du står op på samme tid hver dag.

Har du svært ved at falde i søvn, og har du en urolig nattesøvn, kan det være en god idé at skrue ned for koffeinindtaget om aftenen. Prøv at undgå kaffe og the med koffein efter kl. 17 hver dag.

Begræns også generelt væskeindtaget, inden du skal sove, så du får en roligere søvn uden at skulle op på toilettet i løbet af natten. Render du meget på toilettet om natten, kan du have gavn af at tage en lille pille, som begrænser urinproduktionen om natten. Du får en dybere og sammenhængende søvn, når du ikke ligger og føler tissetrang. Pillerne/næsesprayen (f.eks. Minirin, Desmopressin og lign.) er receptpligtige og kræver et besøg hos egen læge.

Soveværelset

Der er tre huskeregler for dit soveværelse, hvis du vil have en god nattesøvn. Soveværelset skal være køligt, det skal være mørkt, og der skal være stille. Overholder du disse ting, giver du dig selv de bedste muligheder for en god nattesøvn.

Drop din telefon, tablet og computer lige inden du skal sove. Det blå lys i apparaterne stimulerer nemlig hjernen til at holde dig vågen. Hvis du absolut ikke kan slippe din telefon eller tablet lige inden sengetid er det vigtigt, at du skruer helt ned for lyset, så du får så lidt påvirkning fra det blå lys som muligt.

Du kan også med fordel bruge særlige computerbriller (f.eks. Gunnar Computerbriller), som fjerner det blå lys, hvis du sidder med tablet eller pc om aftenen, inden du skal i seng. Ønsker du en egentlig stimulering af søvnhormonet melatonin, som gør dig naturligt søvnig, skal du bruge de søvnfremmende briller, Melamedic.

Oplever du søvnbesvær over en længere periode, er det vigtigt at søge læge, da flere sygdomme kan forårsage dårlig og urolig søvn.

Hjælp til bedre søvn

Holder du dig til ovenstående råd om en god nattesøvn, er du godt på vej mod en sund og udbytterig nattesøvn. Men det er også vigtigt, at du har den rigtige seng, topmadras og hovedpude, når du skal sove.

Din seng skal give dig den støtte og komfort, som du har brug for, uanset behov, skavanker, højde og drøjde. Sengen Flow Box tilpasses ved køb den enkeltes højde, kropsvægt og kropsbygning samt særlige behov. Bunden af sengen er lavet af en ‘flydende bund’ af sammenhængende lameller, som hele tiden tilpasser sig din krop og sikrer den rette støtte af kroppen hele natten, uanset sovestilling. Sengen er især god, hvis du døjer med dårlig ryg eller uro i benene. Sengen er samtidig med elektrisk elevation for både overkroppen og benene.

En topmadras fra Andersen Denmark sikrer dig høj komfort, når du sover. Madrassen er lavet med et højkvalitets-PUR-skum, som tilpasser sig din krop. Det sikrer dig en trykaflastende liggestilling samtidig med, at madrassen kan anvendes i elevationssenge.

Samme type af skum anvendes også til hovedpuder. Hovedpudernes form og memoryskum forebygger skader i nakke og skuldre. Derudover er puderne ergonomisk formede, så de giver din nakke den rigtige støtte, uanset liggestilling.

Oplever du problemer med at finde ro i kroppen, når du skal sove? Måske lider du eller dit barn af ADHD eller hypersensitivitet. Her kan brugen af en kugledyne være en stor hjælp til en rolig nattesøvn. Kugledynens tunge vægt stimulerer kroppen og skaber ro, så du eller dit barn kan sove roligt og trygt.

Du kan også overveje den nyeste velfærdsteknologi Somnox 2 Vejrtrækningsrobot, som hjælper dig til hurtigere at falde i søvn, og hvor du via dens app kan følge dit søvnmønster:

Somnox 2 kan også bruges til meditation og tankemylder, så du lettere kan falde til ro:

somnox-2-bruges-til-at-slappe-af-og-meditere

 

Læs mere her om indretning af soveværelset

Læs mere om den rigtige indretning af dit soveværelse her på bloggen. Se også Gloria Mundi Cares udvalg af sengeborde, belysning og andet tilbehør til soveværelset.

Et godt sengebord kan eksempelvis være uundværligt til opbevaring af medicin, læsestof, vækkeur, vandglas m.m.

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.