At leve med gigt

(Indlægget indeholder reklame for konkrete hjælpemidler)

At leve med gigt er hverdag for mere end 700.000 danskere. Dette gør gigt til den mest udbredte kroniske sygdom i Danmark. En gigtsygdom kan ikke helbredes, men symptomerne kan behandles, og derudover kan du selv gøre meget for at få et godt liv med gigt. Læs med her og få et overblik over årsager og symptomer på de mest udbredte gigtsygdomme. Få også et indblik i den seneste forskning og få gode råd om, hvordan du selv kan gøre hverdagen med din gigtsygdom nemmere og sundere.

Gigtsygdomme: Årsager, symptomer og behandling

Der findes flere end 200 forskellige gigtsygdomme, hvor leddegigt og slidgigt er blandt de mest udbredte.

Leddegigt er en inflammatorisk autoimmun sygdom, som betyder, at der opstår en betændelsestilstand i dine led. Denne betændelsestilstand skyldes ændringer i immunforsvaret. Den præcise årsag til leddegigt er ikke kendt, men arvelighed og livsstil menes at spille en rolle, herunder rygning, manglende motion og usund kost. Der ud over kan en virus også fremkalde ændringer i immunforsvaret og dermed fremprovokere sygdommen i at opstå.

Symptomerne på leddegigt er typisk ledsmerter, hævede led, træthed og eventuelt feber. Leddegigt kan også føre til vægttab samt udvikling af gigtknuder.

Sygdommen kan ikke helbredes, men hvis du hurtigt kommer i den rigtige medicinske behandling, kan sygdommens udvikling forsinkes eller standses. Der ud over er der forskellige ikke-medicinske behandlingsmetoder, som kan have en symptomlindrende effekt.

Slidgigt er en kronisk degenerativ sygdom, hvor brusk og væv omkring leddene langsomt ødelægges – slides op. Der er flere forskellige årsager til slidgigt. Alderen spiller blandt andet en rolle. Jo ældre, vi bliver, jo skrøbeligere bliver vores led, og dermed bliver de mere modtagelige for slidgigt. Fysisk hårdt arbejde kan også spille en rolle for udviklingen af slidgigt. Der er dog ikke nogen direkte sammenhæng mellem fysisk hårdt arbejde og udvikling af slidgigt. Ydermere kan arvelighed, overvægt, fysisk inaktivitet og tidligere skader også spille en rolle for udviklingen af slidgigt.

Symptomerne på slidgigt er stive og ømme led. Leddene kan føles knasende og skurende, når du bevæger dig. Smerter i leddene er oftest det første symptom på slidgigt.

Ligesom ved leddegigt kan slidgigt ikke helbredes, men symptomerne kan lindres både medicinsk og ikke-medicinsk. Den rette behandling kan mindske risikoen for forværring.

Læs mere om de forskellige gigtsygdomme på netdoktor.dk. Her kan du blandt andet læse om urinsyregigt.

Forskning skaber bedre liv

Forskning inden for gigt er meget vigtig. Sygdommen er kronisk, og derfor handler det om at få så megen viden om sygdommen som muligt, så vi kan finde de bedste behandlingsmuligheder samt finde ud af, hvilke arveligheds- og livsstilsfaktorer, der spiller en rolle for udviklingen af sygdommene. Neden for kan du læse om to af de nyeste forskningsprojekter, som er støttet af Gigtforeningen.

Et forskningsprojekt skal undersøge, om familier med høj forekomst af leddegigt har et defekt gen, som forårsager sygdommen. Hvis det viser sig, at der er tale om et defekt gen, kan man i højere grad målrette behandlingen samt få en større forståelse for sygdommens mønster.

Et andet forskningsprojekt skal undersøge, hvorvidt behandling med mælkesyre-bakterier kan nedsætte smerter i rygsøjlen. Hypotesen bag forskningen bygger på et tidligere studie, som har vist, at en antibakteriel behandling kan mindske smerterne i ryggen. Det nye studie mener, at denne antibakterielle behandling ændrer på bakteriefloraen i tarmen, og at det er denne ændring, der mindsker smerterne og ikke selve behandlingen af betændelsestilstanden i leddene. Derfor vil man nu undersøge, om behandling med mælkesyrebakterier også kan have en gavnlig effekt på smerterne i ryggen. Det gode ved mælkesyrebakterierne er, at de er bivirkningsfrie og mindre skadelige for kroppen end antibiotika.

Følg med i Gigtforeningens nye forskningsprojekter og læs også resultaterne på tidligere forskning her.

Et bedre liv med gigt – hvad kan du selv gøre?

At leve med en gigtsygdom kan være yderst opslidende og invaliderende for hverdagen. Med den rette medicinske behandling kan symptomerne holdes nede, men der er flere ting, som du også selv kan gøre for at få et bedre og nemmere liv med gigt.

Ligesom for alle andre mennesker er det også vigtigt at spise sundt og varieret, hvis du har gigt. De officielle kostråd er en god guideline hertil. Med den rigtige kost giver du kroppen de næringsstoffer, som den har brug for, og dermed får dit immunforsvar de bedste betingelser for at mindske generne af din sygdom.

Få inspiration til sunde, gigtvenlige opskrifter på Gigtforeningens hjemmeside.

En aktiv livsstil med motion og bevægelse er sundt for alle, også hvis du har gigt. Motion giver styrke og energi, hvilket er vigtigt i en hverdag præget af træthed og svage led. Der er ikke noget motion, der er rigtig eller forkert. Det vigtigste er, at du vælger en motionsform, som passer til din krop, og som du selvfølgelig finder glæde ved at dyrke.

Et liv med gigt betyder for de fleste et liv med nedsat funktionsevne. Det giver først og fremmest nogle fysiske udfordringer, men det medfører også en psykisk belastning i form af smertehåndtering samt accepten af at skulle leve med en kronisk sygdom.

Ligesom en symptomlindrende behandling er vigtig, er det lige så vigtigt, at du tager hånd om din psykiske situation. En god måde at bearbejde de mentale udfordringer på er ved at tale med andre, som har samme sygdom. Det er vigtigt, at du ikke føler dig alene, og at du har mulighed for at komme af med de frustrationer, som sygdommen medfører i hverdagen.

En gigtsygdom medfører daglige smerter, som kan være svære at håndtere. At forstå de mekanismer, som medfører smerterne er vigtigt, når du skal lære at håndtere dine smerter. Jo mere, du lærer dig selv og din krop at kende, jo bedre kan du tilpasse din hverdag, så du undgår unødvendige smerteanfald.

Mangler du viden og motivation til selv at gøre en forskel, så kan et skræddersyet behandlingsophold på Sano i Skælskør, Middelfart eller Aarhus måske hjælpe dig. Du kan blive henvist til et ophold af din egen læge eller gennem din sundhedsforsikring. Du kan også selv betale for et ophold. Du kan få rabat, hvis du er medlem af Gigtforeningen.

En nemmere hverdag med de rigtige hjælpemidler

Hjælpemidler har en tendens til at blive sammenlignet med grimme redskaber, der minder en om sygdom og hospitaler. Ikke ligefrem noget, man har lyst til at have i sit hjem. Nedsat funktionsevne i blandt andet fingre og håndled er hverdag for mange personer med gigt. Med de rette hjælpemidler kan du skåne dine led, mindske dine smerter og samtidig gøre dig mere selvhjulpen i hverdagen. Og du behøver ikke at gå på kompromis med flot design og funktionalitet. Der findes i dag et stort udvalg af flotte hjælpemidler, som du ikke behøver at skamme dig over at bruge i din hverdag.

Vi har i Gloria Mundi Care forsøgt at sammensætte en pakke med produkter, som kan hjælpe dig i flere forskellige situationer i hverdagen, og som skåner dine fingerled og hænder – en ‘Gigtpakke’. Hvis du køber denne pakke, opnår du en rabat i forhold til, hvis du skulle købe hvert produkt for sig. Den kan give dig et indtryk af, om hjælpemidler kan hjælpe dig i hverdagen. Du kan se vores ‘gigtpakke’ her.

Du kan også læse et indlæg ‘Sådan lever du med gigt‘ på vores hjemmeside om, hvordan du indretter dine daglige opgaver i hjemmet, så du ikke overbelaster dine led og muskulatur.

Gigt og rollatorer – hvilken passer bedst til f.eks. slidgigt?

Alle rollatorerne fra Gloria Mundi Care kan benyttes af personer med gigt. Det er dog vigtigt at lave en individuel vurdering af, hvad den enkelte brugers behov er. En borger med slidgigt i hofte og hænder har typisk brug for en rollator, der ikke er for tung, som har gode greb og et sæde, så der er mulighed for at sætte sig og aflaste hofter ved længere gåture.

Højde og personvægt spiller også en stor rolle i valg af rollator. Hvis borgeren er høj og samtidig måske også overvægtig, vil man kigge efter en robust rollator med mulighed for at indstille den i højden. Men hvis det f.eks. er en spinkel borger, som ikke er så høj, vil man kigge efter en rollator, som er let og derved også mindre kraftig.

Personer med gigt har behov for mange stillingsskift. Man skal altså helst ikke stå stille eller sidde i samme stilling alt for længe. “Den bedste stilling er den næste”, som man siger. Det er også meget vigtigt ikke at belaste leddene unødigt. Det er vigtigt, at leddene så vidt muligt holdes i midterstillinger (0-stilling). Altså at man hverken overstrækker eller bøjer leddene, så meget de kan. I midterstillinger er der bedst hjælp fra musklerne til at stabilisere leddene, og risikoen for fejlstillinger formindskes derved.

Brugen af hjælpemidler og opmærksomheden på arbejdsstillinger i hverdagen har god effekt for personer med gigt. Hos Gloria Mundi Care kan du finde et stort udvalg af blandt andet køkkenredskaber, som gør madlavningen nemmere. F.eks. en smart vippekedel:

Vandkedel med vippebeslag - Uccello Kettle i sort-hvid farve

Se mange flere hjælpemidler med flot design på Gloria Mundi Cares hjemmeside.

electric_barman_med_gave_ske_og_indholdOXO Good Grips Salatslynge - pumpen betjenes nemt med en hånd masterchef_mandoline_w3 salatskærer_1128100_w1

En mening om “At leve med gigt

  1. […] At leve med gigt kan være smertefuldt og besværligt. Kroppen kan ikke det samme, som den før har kunnet og ofte opleves også en øget træthed. Hverdagens gøremål må i højere grad prioriteres og tilpasses, så de passer til kroppen og energiniveauet. Udover at det er fysisk hårdt at have gigt, så kan det også fremkalde nogle psykiske reaktioner, som kan være svære at håndtere alene. På Hjælpemiddelbloggen er der gode råd til en hverdag med gigt. […]

    Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.